Opleidingsinspanningen in de  Arbeidsdeal 2022

(Meer over het opleidingsplan en een modelplan van OCS)

De verplichte vorming van werknemers is opgenomen in de arbeidsdeal 2022.
Ondernemingen die 20 werknemers of meer te werk stellen, moeten voor deze werknemers een formeel opleidingsplan opstellen.

Hoewel de berekeningswijze niet altijd even duidelijk is, gaat men uit van voltijdse equivalenten om het aantal werknemers te bepalen. Hebt u bv 22 werknemers in dienst, maar werken ze niet allemaal voltijds, dan is het mogelijk dat uw onderneming toch nog onder de grens van 20 VTE’s valt.
Voor de berekening van de VTE’s wordt de totale tewerkstelling in een referteperiode bekeken. De referteperiode van 2023 begint op 1 oktober 2020 en eindigt op 30 september 2021. Zit uw onderneming rond de grens van 20 werknemers en werken die niet allemaal voltijds, vraag dan best hulp aan uw sociaal secretariaat voor de berekening van het aantal VTE's.

Komt u aan 20 VTE’s of meer, dan moet u een formeel opleidingsplan neerleggen. Dit plan bevat een aantal noodzakelijke gegevens over de onderneming, de gekozen opleidingen, de doelgroep waarvoor ze bestemd is en de mate waarin het plan bijdraagt aan de opleidingsverplichting.

Dit opleidingsplan plan moet jaarlijks voorgelegd worden aan de ondernemingsraad of, als er geen ondernemingsraad is, aan de syndicale delegatie. Dit moet minstens 15 dagen voorafgaand gebeuren aan de vergadering die het plan bespreekt en uiterlijk op 15 maart van het betreffende jaar.
Is er geen ondernemingsraad of geen syndicale delegatie, dan wordt het opleidingsplan voorgelegd aan de betrokken werknemers.

Het opleidingsplan wordt bewaard in de onderneming, een kopie wordt gestuurd naar het Opleidingscentrum van de schoonmaak (dossier@ocs-cfn.be)

Om te voldoen aan de wettelijke vereisten is er veel mogelijk voor de opleidingen zelf: dat kunnen formele of informele opleidingen zijn, trainingen op de werkvloer, digitale cursussen, thuisstudies, infosessies, trainingen door eigen personeel etc. Hou er wel rekening mee dat u, voor het verkrijgen van loonsubsidies voor opleidingen, minder vrij bent! Om loonsubsidies te krijgen, dient u aan de voorwaarden van het OCS te voldoen.

Opleidingen mogen zowel binnen als buiten de normale werkuren gegeven worden. Vallen de opleidingsuren buiten de normale werktijden, dan heeft de werknemer recht op de betaling van zijn normale loon voor deze opleidingsuren, maar dit zonder aanspraak te kunnen maken op de betaling van een eventueel overloon.

Het OCS heeft alvast een modelplan opgesteld, waarvan uw onderneming kan gebruik maken. Bij dit plan hoort een inspiratiemenu waarin u voorbeelden van opleidingen kan terugvinden.

Download het opleidingsplan
Download het inspiratiemenu